Složitá jednání o změnách v energetice nekončí

05.05.2008
Kompromisní návrh na liberalizaci energetiky v Evropské unii, se kterým začátkem letošního roku přišli Francouzi a Němci, nejspíš ještě dozná podstatných změn.

Tvrdí to internetový server Euractiv s odvoláním na některé pozměňovací návrhy, jež chce členským státům předložit Evropská komise.

Brusel původně usiloval o majetkové rozštěpení energetických gigantů, jakými je například německý E. ON či francouzský EDF. Takzvaný unbundling měl zajistit, že energetické společnosti nebudou moci současně vlastnit výrobu a rozvodné sítě. Odpor některých členských států je však proti takovému řešení příliš velký a jeho šance na úspěch jsou téměř nulové.

Komise tak původně navrhovala, že by místo štěpení společností přenosovou soustavu spravoval nezávislý systémový operátor (ISO). Ani tohle řešení se ovšem nesetkalo s přílišným pochopením. V současnosti se tak největší šance na úspěch dávají takzvané třetí cestě, za níž stojí právě Paříž a Berlín. Jejich návrh vychází z ISO, ale nedává dostatečné záruky, že by operátor, který by vládnul přenosové soustavě, byl dostatečně nezávislý. Firmy by totiž mohly do jisté míry ovlivňovat jeho rozhodnutí. Namísto zkratky ISO se pro něj používá zkratka TSO.

Že má návrh Francie a Německa velké šance na úspěch potvrzuje v podstatě i komise, která přichází s pozměňovacími návrhy TSO. Největší změnou má být nezávislost rozhodování operátora o investicích. Původní vlastník by tak v tomto ohledu ztratil nad přenosovou sítí moc a nezávislý operátor by rozhodoval, kam nasměruje investice, či kde si na ně půjčí peníze. Každý rok by navíc TSO musel národnímu regulátorovi předložit desetiletý investiční plán založený na prognóze dodávek a poptávky po energiích.

Na práci operátora by navíc dohlížela jakási superdozorčí rada, kde by svého zástupce měl i stát. Další členové by zase byla jmenováni nějakým nezávislým úřadem a nesměli by být jakkoliv propojeni s vlastníkem. Zástupce státu by navíc měl právo veta v určitých oblastech.

Ohlasy na návrhy Evropské komise jsou zatím smíšené, ale ne zcela odmítavé. Všechny dodatky, které vrací do hry třetí cestu, získávají naší podporu, uvádí Euractiv s odvolání na francouzský diplomatický zdroj. Lucemburský europoslanec Claude Turmes, který je členem parlamentního výboru pro průmysl, byl ovšem daleko méně optimistický. Text se pořád mění a každý má zájem šířit nesprávné informace, dodal.

V Česku by se liberalizace energetiky dotkla zřejmě jen sektoru plynu, kde vlastní jak výrobu, tak přenosovou soustavu RWE Transgas. Naopak by se vyhnula sektoru elektřiny, kde výrobu vlastní ČEZ a přenosovou soustavu zase ČEPS.

Státy by se na revolučních změnách v celém energetickém sektoru měly dohodnout do konce června. Pokud se na nich na začátku června nedohodnou ministři energetiky, poslední šancí je summit EU, který se koná 19. a 20. června.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek