Vatikán se zastal rumunských imigrantů

13.05.2008
Kardinál Renato Raffaele Martino, předseda Papežské rady pro spravedlnost a mír, se postavil proti kriminalizaci rumunských nelegálních imigrantů, kterou chystá italská vláda.

Martino doslovně uvedl, že nelegální imigrace nemůže být považována za trestný čin a že nelze démonizovat rumunský lid. Martino to řekl v době, kdy v italské společnosti vyvolalo pobouření několik trestných činů, jichž se dopustili rumunští přistěhovalci, a kdy italská vláda chystá sérii opatření zaměřených proti nelegálním imigrantům.

Zásadně nesouhlasím s tím, aby byla nelegální imigrace považována za trestný čin, citovala Martina agentura ANSA. Je samozřejmě nezbytné dodržovat zákony a příliv imigrantů regulovat, ale nelze ze dne na den říci, že už imigranty nepotřebujeme, prohlásil kardinál, který zastává ve Vatikánu post odpovídající ministerstvu spravedlnosti.

Nelze démonizovat žádný národ tak, jak se to dělá s Rumuny, uvedl dále. Martino připomněl nízkou porodnost v Itálii a vyjádřil názor, že za 15 let už Italů nebude 57, ale 50 milionů, což je katastrofa pro zemi, která potřebuje pracovní sílu.

Příliv běženců musí být regulován, nelze však kriminalizovat migraci, dokonce v rozporu s lidskými právy, která každému dávají svobodu pohybu, zdůraznil Martino.

Vláda premiéra Silvia Berlusconiho již na svém prvním zasedání příští týden chce přijmout nová opatření proti nelegální migraci. Spekuluje se o tom, že by dokonce nelegální migrace mohla být označena za trestný čin. Podle tisku má být prodloužena doba, po kterou lze běžence držet ve sběrných střediscích, a mají být také omezeny možnosti spojování rodin.

Ministr vnitra Roberto Maroni z Ligy severu chce především omezit příliv Rumunů, proti nimž se vzedmulo veřejné mínění znovu o tomto víkendu, kdy se údajně Rumunka pokusila v Neapoli o únos dítěte. Italové také ještě nezapomněli na zavraždění Římanky Rumunem z loňského podzimu.

Pravice založila na bezpečnosti svou kampaň před dubnovými parlamentními volbami, přičemž využila četných případů, zejména krádeží, z nichž byli rumunští občané obviněni.

Ministr zahraničí a bývalý evropský komisař Franco Frattini dnes prohlásil, že Rumunsko, byť člen Evropské unie, není v schengenském prostoru. Hovoříme-li o boji proti nelegálnímu vstupu občanů jako jsou Rumuni, je odpověď jednoduchá: aplikujme evropské směrnice, které již existují a které nebyly zcela převzaty do italských zákonů, řekl.

Podle jedné z těchto směrnic mohou být cizinci pocházející z EU, kteří nemají prostředky na živobytí nebo se dopustili trestného činu, vyhoštěni.

Italská vláda se podle tisku chystá na základě přísné interpretace těchto směrnic vyhošťovat cizince do 90 dní, pokud se nevykážou minimálním legálním příjmem a odpovídajícím ubytováním, což by se dotklo především rumunských Romů.

Chystaná opatření vzbuzují nelibost katolické církve i obránců lidských práv a vyvolávají znepokojení v Bruselu.

V Itálii žije podle oficiálních odhadů 342.000 Rumunů, organizace Caritas však jejich počet odhaduje na 556.000. Tento počet stále roste zejména od loňského 1. ledna, kdy Rumunsko vstoupilo do unie.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek