Bulharsku prý kvůli korupci hrozí, že přijde o evropské peníze

24.05.2008
Bulharsku hrozí, že kvůli nedostatečnému boji s korupcí a organizovaným zločinem přijde o stovky milionů eur z evropských fondů.

Evropská komise totiž uvažuje o tom, že letos Sofii za malý pokrok při reformách soudnictví citelně potrestá, a to právě odejmutím prostředků z rozvojových fondů EU. S odvoláním na nejmenovaný zdroj z EK o tom dnes informuje agentura Reuters. Hodnotící zprávu týkající se Bulharska a Rumunska, v níž může navrhnout i sankce, zveřejní komise v červenci.

Bulharsko a Rumunsko, tedy dvě nejnovější členské země EU, jsou od svého vstupu v roce 2007 pod drobnohledem Bruselu. Evropská komise totiž v minulosti souhlas s členstvím obou balkánských zemí doprovodila řadou podmínek.

Nejdůležitější je přitom reforma soudnictví a zesílení boje s korupcí. O jejich plnění musejí obě země pravidelně informovat a EK poté posuzuje, zda je pokrok dostatečný, a může rozhodnout i o případném potrestání. To může například zahrnovat neuznávání verdiktů rumunských a bulharských soudců evropskými soudy.

Bulharsko kvůli důkazům o korupci, která panuje při rozdělování evropských peněz, může přijít zhruba o 500 milionů eur (asi 12,5 miliardy Kč). Sankce by totiž mohly znamenat, že Sofia nadále nebude mít přístup k financím z předvstupních fondů PHARE a SAPARD, které už dříve komise zmrazila. Na čerpání dalších 11 miliard eur, které může Bulharsko získat až do roku 2013, by se pak vztahovala přísnější pravidla pro vyúčtování peněz, uvedl zdroj Reuters.

Bulharsko se obviněním z nedostatečného boje s korupcí brání, ale není jisté, zda komisi dokáže přesvědčit. Před měsícem Brusel Bulharsko ostře kritizoval kvůli tomu, že málo bojuje s organizovaným zločinem. V poslední době totiž v této zemi bylo spácháno několik nájemných vražd známých osobností. Celkem bylo v Bulharsku od pádu komunismu v roce 1989 provedeno kolem 150 nájemných vražd, ani v jednom případě nebyl nikdo obviněn. Evropská komise není úplně spokojena ani s vývojem v Rumunsku, kde se jí nelíbí především rozšířená praxe úplatků. Stejně jako v loňském roce prý ale podle Reuters bude EK mnohem kritičtější k Bulharsku. Rumunsku nejspíš žádné finanční sankce nehrozí.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek