Sarkozy uvolní pracovní trh pro lidi z východu EU

27.05.2008
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy má během středeční návštěvy Polska oznámit úplné uvolnění francouzského pracovního trhu pro lidi ze středoevropských a východoevropských zemí, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004.

Opatření by mělo platit už od léta, nejpozději od podzimu. Napsal to dnes pařížský odpoledník Le Monde.

Otevření francouzského trhu na východ zhruba rok před plánovaným květnem 2009 dnes v Praze potvrdil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Sarkozy to podle něj oznámí ve středu ve Varšavě, nebo koncem týdne ve Vídni. Občané východních zemí však budou nadále potřebovat jisté pracovní povolení, poznamenal bez upřesnění Kouchner při setkání s novináři na okraj svých jednání v české metropoli.

Země, kterých se má rozhodnutí týkat, jsou Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Slovinsko a tři pobaltské republiky. Pro další dva členy přijaté v květnu 2004 – Kypr a Maltu – od začátku žádné omezení nebylo. Omezený vstup na francouzský pracovní trh by měly napříště už jen Rumunsko a Bulharsko, které byly do unie přijaty loni.

List napsal, že francouzská vláda vzala v úvahu, že dosavadní částečné uvolnění pracovního trhu nevedlo k žádnému masivnímu přílivu pracovníků ze střední a východní Evropy. Od 1. ledna 2005 do konce loňského roku přišlo z této části kontinentu do Francie trvale pracovat jen 4850 lidí. Naprostou většinu z nich tvořili Poláci. Příliv se prý každý rok zvyšuje, ale v rozumné míře.

Francie původně uplatnila unijní normu umožňující zprvu uzavřít a později jen částečně uvolňovat svůj pracovní trh pro lidi z východu kontinentu. Až v květnu 2006 povolila zaměstnávání pracovníků šesti desítek profesí, loni to bylo rozšířeno na 90 profesí představujících asi 40 procent pracovního trhu. Přednost měly profese, pro které francouzské firmy obtížně hledají lidi.

Le Monde citoval nejmenovaný vládní zdroj, podle něhož je slabý příliv Východoevropanů na francouzský pracovní trh důsledek jazykové bariéry a také toho, že Východoevropané se spíš orientovali na členské země EU, které se jim otevřely dřív. Do Británie tak prý od května 2004 přišlo půldruhého milionu lidí.

Ze starých zemí EU mohou nyní mimo jiné Češi pracovat bez povolení v Británii, Irsku, Švédsku, Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii a Nizozemsku. Omezení v různé míře platí například zatím ve Francii a Belgii, hlavně však v Německu a Rakousku. Tyto dvě země podle všeho jako jediné neotevřou své pracovní trhy do roku 2011, dokdy se smí uplatňovat přechodný odklad pohybu pracovních sil.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek