Fico neodvolá ministra spojovaného s aférou kolem posílení měny

24.06.2008
čtk

Slovenský premiér Robert Fico dnes nepřijal demisi ministra financí Jána Počiatka.

Ministr nepřišel o křeslo navzdory tomu, že se krátce před nedávnou změnou kurzu slovenské koruny vůči euru setkal s představitelem finanční skupiny J&T, která na prudkém posílení koruny podle opozice vydělala. Výrazná změna kurzu předchází chystanému zavedení eura na Slovensku od příštího roku.

Osobně nevidím důvod, proč by měl Jan Počiatek podat demisi, uvedl premiér na dnešní tiskové konferenci. Ministr v pátek nabídl svou demisi poté, co se stal terčem kritiky médií a opozice.

Fico opět kritizoval ministrovu hloupost, že při květnové návštěvě Monaka zavítal na jachtu manažera J&T. Avšak podle premiéra zůstala nedoložena podezření opozice a tisku, že se ministr mohl dopustit úniku citlivých informací o tehdy chystané změně kurzu koruny. Tato obvinění byla podle Fica vymyšlená, aby poškodila vládu.

Ministr udělal hloupost, ale na druhé straně odvedl i kus dobré práce… Na lodi byl, za což jsem na něj přiměřeně naštvaný… Ale nevyskytlo se nic jiného, vysvětloval Fico své rozhodnutí ponechat si ministra ve vládě. Argumentoval i tím, že žádné výhrady nezazněly na konci uplynulého týdne na summitu Evropské unie, který schválil vstup Slovenska do eurozóny.

Opozice se ještě pokusí Počiatka odvolat na mimořádné schůzi parlamentu, ale Fico dal najevo, že i tento pokus o odvolání Počiatka považuje za marnění času. Vzhledem k poměru sil v parlamentu se všechny změny v kabinetu odehrály z Ficovy vůle.

Premiér hned po provalení aféry okolo Počiatkovy návštěvy na jachtě sice ministra veřejně pokáral žlutou kartou, avšak z vlády ho nevyhodil. Ale ředitele bratislavského letiště Karola Biermanna, který se na jachtě bavil také, nařídil odvolat. Tisk si tento dvojí standard vysvětloval tím, že bohatý podnikatel Počiatek je pod ochranou mocného ministra vnitra Roberta Kaliňáka a vlivných sponzorů z pozadí Ficovy strany Směr.

J&T je považována za jednu z nejvlivnějších finančních skupin na Slovensku. Fico už delší dobu hlásá, že vláda pod jeho vedením se snaží bránit finančním skupinám těžit z veřejných peněz. Premiérovi oponenti naopak tvrdí, že Ficův Směr má s J&T úzké vazby.

Opoziční poslanec a bývalý ministr financí Ivan Mikloš obvinil právě skupiny J&T a Istrokapital, že díky znalosti tajných informací na květnovém posunu hodnoty vydělaly stovky milionů korun. Možný únik informací vyšetřuje ústřední banka.

Představitelé J&T dnes připustili, že pár hodin před změnou kurzu nakoupili větší objem korun, avšak popřeli, že by tak učinili pod vlivem tajných informací; vycházeli prý z veřejných prohlášení vlády, že má zájem o co nejsilnější kurz při přechodu koruny na euro, vyhovující občanům. Spoluzakladatel skupiny Patrik Tkáč naopak vytkl Ficovi a Miklošovi, že si kritikou finančních skupin jen snaží zvýšit si oblibu u voličů.

Před chystaným zavedením eura na Slovensku od 1. ledna 2009 národní měna v posledních týdnech výrazně posiluje. Tento trend je mimo jiné výhodný pro občany, jimž se po přechodu na euro lépe zhodnotí jejich úspory. Koruna prudce posílila vzápětí po rozhodnutí Evropské komise z 28. května o změně takzvané centrální parity slovenské měny vůči euru.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek