Polští poslanci se bojí špatných vztahů s Francií

02.07.2008
čtk

Politickou bouři vyvolaly v Polsku slova prezidenta Lecha Kaczyńského, který uvedl, že po neúspěšném irském referendu je smlouva o reformě institucí Evropské unie bezpředmětná. Polští poslanci z vládní liberální koalice bleskurychle připravili návrh usnesení, v němž hlavu státu vyzývají k podpisu dokumentu.

Prezident otřásl Evropskou unií a vláda i opoziční postkomunistická levice se obávají zhoršení polsko-francouzských vztahů. Polsko se může stát brzdou Evropské unie nebo stane na jejím okraji. Obě komory polského parlamentu už smlouvu schválily na počátku dubna. K dokončení ratifikace tedy zbývá jen podpis prezidenta. Ten ale již předem avizoval, že má k dokumentu výhrady, a s podpisem váhal.

V návrhu usnesení se píše, že dolní komora polského parlamentu je přesvědčena o pokračování ratifikačního procesu v Polsku i v dalších zemích Evropské unie. Nezbytnou podmínkou pro posílení EU je uvedení smlouvy do života, píše se v usnesení.

Poslanci stejně jako evropští politici připomínají, že Lech Kaczyński je jedním z otců nové unijní smlouvy. Prezident a jeho bratr Jaroslaw, šéf největší opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), označovali podobu nové smlouvy EU za velký úspěch pro Polsko do doby, než loni v říjnu PiS prohrála v parlamentních volbách.

Chlebowski zdůraznil, že Polsko musí dát Evropě výrazný politický signál, že je ve skupině těch zemí, kterým záleží na reformě EU. Návrh usnesení podpořili již poslanci levice, proti zřejmě bude Právo a spravedlnost, které brání prezidenta. Proces ratifikace se kromě Polska zastavil také v České republice a v Německu. V obou zemích smlouvu posuzuje ústavní soud. Lisabonskou smlouvu zatím schválilo 19 zemí. Ratifikovat ji musí všech 27 zemí unie, jinak nevstoupí v platnost.

Sdílet tento příspěvek