Sociální balíček má usnadnit využívání zdravotní péče v zahraničí

02.07.2008
čtk

Evropská unie chce usnadnit život lidem, kteří by rádi využívali zdravotních služeb v jiné zemi společenství. Směrnice o přeshraniční péči je součástí sociálního balíčku, který představila Evropská komise.

V současnosti se lidé v zahraničí v Evropské unii mohou léčit a nechat si doma náklady proplatit například tehdy, kdy na svých cestách nebo během studia onemocní nebo se zraní a potřebují neodkladně ošetřit. Lékařský zákrok v cizině mohou se souhlasem zdravotní pojišťovny podstoupit také tehdy, musejí-li na něho doma nepřiměřeně dlouho čekat. Podle nových podmínek by si lidé mohli v zahraničí nechat u lékaře dělat úkony hrazené u nich v zemi ze zdravotního pojištění bez předchozí souhlasu pojišťovny. Účet za péči by však museli nejdříve zaplatit sami a pak by jim částka, jakou by zákrok stál u nich doma, proplatila jejich zdravotní pojišťovna.

Evropská komise si od této směrnice slibuje, že usnadní život například lidem, kteří žijí v pohraničí. Místo toho, aby složitě jezdili třeba k zubaři do vnitrozemí, budou moci jít k nejbližšímu zubnímu lékaři v sousední zemi. Nová směrnice bere také v úvahu to, že v některých zemích EU si doktoři mohou umět lépe poradit se vzácnými nemocemi než někde jinde.

Nicméně ceny za zdravotní péči se v současnosti v jednotlivých zemích Evropské unie výrazně liší, rozdíly jsou hlavně mezi starými členskými státy a unijními nováčky. Co se týče zákroků v nemocnicích, mohly by členské státy rozhodnout, že pacienti předchozí souhlas k nim nadále potřebovat budou.

Aby nová směrnice vstoupila v platnost, musí jí dát zelenou Evropský parlament a ministři členských zemí EU. V Evropské unii ročně na zdravotní péči v jiné zemi EU připadne asi deset miliard eur, to je téměř 239 miliard korun, což je jen jedno procent celkové částky, kterou v sedmadvacítce spolyká zdravotní péče.

Sdílet tento příspěvek