Francie prý nezaplatila za osvobození Betancourtové

07.07.2008
čtk

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner znovu popřel, že by jeho země jakkoli financovala osvobození francouzsko-kolumbijské političky Ingrid Betancourtové. Tu ve středu vysvobodili příslušníci kolumbijských tajných služeb ze zajetí kolumbijských levicových povstalců.

V rozhovoru pro francouzský tisk Kouchner popřel, že by Francie zaplatila příslušníkům povstaleckých Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), kteří Betancourtovou věznili. Kolumbijský prezident Álvaro Uribe se mu také prý o žádných penězích nezmiňoval.

Švýcarská rozhlasová stanice Radio Suisse Romande v pátek uvedla, že FARC dostaly za zinscenování osvobozovací operace, při níž se dostali na svobodu i američtí občané, 20 milionů dolarů. Toto tvrzení popřely Francie i Spojené státy. Kolumbijská vláda poté zveřejnila část videozáznamu osvobozovací operace, kterou pořídil jeden člen speciálních jednotek.

Betancourtová se v sobotu podrobila lékařským vyšetřením v pařížské vojenské nemocnici Val-de-Grâce. Přestože se šestačtyřicetiletá Betancourtová zdá být v dobré formě, lékaři chtějí přezkoumat důsledky šesti let zajetí v džungli na její zdravotní stav.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek