Francouzský parlament schválil reformu pracovní doby

09.07.2008
čtk

Francouzští poslanci schválili zákon, který podnikům umožňuje zbavit se 35hodinového pracovního týdne.

Nový zákon zachovává zákonnou 35hodinovou pracovní dobu, dovoluje ale podnikům, aby ji rozšířily, pokud se na tom dohodnou s odbory či zástupci zaměstnanců.

Kratší pracovní týden zavedla v roce 1998 socialistická vláda Lionela Jospina, která tak chtěla bojovat proti nezaměstnanosti. Prezident Nicolas Sarkozy opatření během volební kampaně označoval za všeobecnou katastrofu pro francouzský ekonomiku a tvrdil, že 35hodinový pracovní týden omezuje konkurenceschopnost země.

Poslanci schválili změnu 326 hlasy proti 222. Pro zákon hlasoval vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP) a jeho spojenci, proti se vyslovila celá levice. Návrh zákona ještě musí schválit horní komora parlamentu, Senát.

Prezident Nicolas Sarkozy prohlásil, že zákon je poslední etapou, která má napravit škody, které 35hodinový pracovní týden napáchal.

Reformu pracovní doby, která je součástí širšího návrhu zákona o sociální demokracii, kritizovaly odbory a levicová opozice jako krok zpět.

Podle odhadů Státního statistického úřadu, které jsou však často zpochybňovány, zákon umožnil v letech 1998-2002 vytvořit 350.000 pracovních míst, ovšem za cenu státní pomoci podnikům ve výši miliard eur.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek