Rakušané zvolí nový parlament 28. září

10.07.2008
čtk

Rakušané zvolí 28. září nový parlament. Vládní koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) se totiž v pondělí kvůli dlouhodobým sporům rozpadla.

Vláda se rozpadla po vystoupení lidovců z koalice. ÖVP svůj krok zvůvodnila změnou politiky sociální demokracie vůči Evropské unii. Poslední schůze parlamentu se už přeměnila ze zasedání v začátek předvolební kampaně. Kvůli brzkému termínu voleb svolaly sociální demokraté a zelení předčasné stranické sjezdy.

Nejnovější průzkumy naznačují, že rozpad vlády může pomoci pravicové populistické straně Svobodní (FPÖ). Ta se nyní pohybuje v preferencích kolem 22 procent hlasů, což je jednou tolik, než ve volbách před dvěma lety.

Žádná z dosavadních koaličních stran zatím podle prohlášení o koalici s FPÖ neuvažuje. Úplně nereálné tedy není obnovení velké koalice SPÖ-ÖVP. Lidovci ale se Svobodnými v letech 1999-2006 vládli.

Účast ve volbách již ohlásilo jedenáct stran a uskupení. Reálnou naději na zvolení má jen dosavadních pět parlamentních stran. Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) se navíc pohybuje na samé hranici volitelnosti, která je v Rakousku stanovena na úrovni čtyř procent získaných hlasů.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek