Berlusconi prosadil sporný imunitní zákon

11.07.2008
čtk

Dolní komora italského parlamentu schválila kontroverzní návrh zákona o imunitě. Čtyřem nejvyšším představitelům státu zajišťuje ochranu před soudním stíháním po dobu trvání jejich funkce. Norma, kterou musí ještě schválit Senát, se vztahuje na prezidenta, premiéra a šéfy obou komor parlamentu.

Návrh podpořilo 308 poslanců, proti hlasovalo 236 zákonodárců. Třicet poslanců nehlasovalo.

Odpůrci premiéra Silvia Berlusconiho považují zákon za jeho snahu zajistit si vlastní beztrestnost. V úterý proti ní v Římě demonstrovalo několik desítek tisíc lidí.

Je to politická chyba tímto hanebným způsobem hájit zájmy premiéra, který kvůli korupci stojí před soudem, kritizoval předložený návrh zákona bývalý italský premiér a ministr zahraničí Massimo D’Alema z opoziční levicové Demokratické strany.

D’Alema narážel na kauzu, v níž je Berlusconi spolu s bývalým britským právníkem Davidem Millsem obviněn z úplatku ve výši 600.000 dolarů za dvě nepravdivá svědectví před italskou justicí při dvou procesech z konce 90. let.

Ještě před hlasováním vyzvala opozice Berlusconiho, aby kontroverzní návrh zákona stáhl a nevyhrocoval již tak napjaté politické klima v zemi.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek