Rada Evropy žádá po Německu větší ochranu jazyků menšin

11.07.2008
čtk

Rada Evropy vyzvala Německo lépe chránilo a podporovalo jazyky svých menšin. Pomalu mizející jazyky jako lužická srbština nebo fríština se mají podle doporučení Rady více používat v rozhlase a televizi a také při školním vyučování.

Německo by mělo poskytnout podporu i dalším menšinovým jazykům, k nimž patří dolnoněmčina a romština. Jejich použití by mělo být možné i na úřadech a u soudů.

K Lužickým Srbům, pozůstatku původního slovanského obyvatelstva východní části Německa, se hlásí asi 60.000 lidí. Historicky se Lužice, která dlouho patřila k českému království, dělí na Horní v okolí Zhořelce a Budyšína a Dolní s centrem v Chotěbuzi.

Frísové žijí převážně při pobřeží Severního moře ve spolkovém státě Šlesvicko-Holštýnsko, jejich počet nepřesahuje 10.000 osob. Dolnoněmeckým dialektem se mluví v nížinách na severu země, hlavně pak na venkově Odhaduje se, že nářečí ovládá asi osm milionů lidí. Za Romy se v Německu považuje asi 50.000 osob.

Rada Evropy je mezinárodní poradní organizace se sídlem v Štrasburku, která se snaží podporovat evropskou jednotu, chránit lidská práva a podporovat sociální a hospodářský pokrok mezi svými 47 členskými státy.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek