Ve Štrasburku začal první gastronomický festival Food Culture

11.07.2008
čtk

Ve Štrasburku probíhá první ročník gastronomického festivalu Food Culture. Nad celou akcí má patronát francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Francie usiluje o to, aby se francouzská gastronomie dostala seznam světového dědictví lidstva, který vytváří Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Ve Štrasburku však při konferencích a kulatých stolech nepůjde jen o francouzskou gastronomii, ale o kulinářské tradice v Evropě vůbec.

„Chceme studovat evropské gastronomie z kulturního hlediska,“ zdůraznil štrasburský restauratér Jean-Louis de Valmigere, který se na zrození projektu podílel spolu se šéfkuchařem Emilem Jungem. „Letos jde o jakýsi předkrm, od příštího festivalu chceme ze Štrasburku učinit metropoli evropských gastronomií,“ vysvětlil.

Generální tajemník Rady Evropy Terry Davis již předtím řekl, že stůl nabízí „vynikající příklad dialogu mezi kulturami“, a zdůraznil „přínos cestování a migrace“.

U kulatých stolů, jichž se zúčastní historici, sociologové a „gastrosofové“, tedy vědci zabývající se gastronomií, se bude hovořit o kořenech a vývoji kulinářských kultur či o „pěti smyslech gastronomie“.

Ve čtvrtek byla před štrasburskou katedrálou slavnostně inaugurována vesnička Food Culture s degustací a hudbou. V pátek se o rady a tajemství podělí deset evropských šéfkuchařů a plody jejich umění pak okusí desítky pozvaných. V sobotu v poledne bude 40 restauratérů ve městě nabízet vždy po jednom tradičním jídle kolemjdoucím na ulici, za cenu deseti eur. Festival končí v neděli.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek