Pád Bastilly se slaví i na Kampě

14.07.2008
čtk

Ve Francii dnes vyvrcholí oslava nejvýznamnějšího státního svátku – výročí dobytí Bastily v roce 1789. Vůně Francie se u této příležitosti přenesly i na pražskou Kampu. Velvyslanectví tady pořádá Francouzský trh. Na něm najdete rozmanité druhy vín a sýrů, lanýže či paštiky, které patří mezi tradiční francouzské delikatesy. Akce se těší velkému zájmu veřejnosti.

„Připravili jsme nejrůznější gastronomické speciality z různých regionů Francie. Velký výběr vín, sýrů, cukrovinek i terin. Zastoupena je například oblast Bordeaux, Languedoku, jižní Francie i Alsaska. Jde o průřez celou Francií,“ řekla Barbora Dufková z francouzského velvyslanectví. Jak dodala, Čechům chtějí podrobně představit francouzskou kuchyni a krajové speciality. A profesionálům zároveň zprostředkovat kontakty na obou obchodních trzích. Akce, která je zdarma, se mimo jiné pořádá v rámci Francouzsko-českého ekonomického roku. Ten se váže na francouzské a české předsednictví v Evropské unii.

Lidé mohou například ochutnat pět druhů medu, šneky, olivy, francouzský třešňový koláč nebo palačinky. Pro návštěvníky jsou připraveny i kulinářské speciality, jako je kohout na víně, nakládaná husa na bobkovém listu nebo tučná kachní játra. Všechny nabízené výrobky si mohou zakoupit.

Atmosféru dokreslují typické šansony a soudobá francouzská hudba, například i od zpěvačky, manželky francouzského prezidenta Carly Bruniové-Sarkozyové.

„Nejraději mám víno a sýry, protože jsou dobré svou kvalitou a svou výjimečností na našem trhu. Myslím, že Francouzi mají podobnou kulturu jako my. Vždycky jsem v jejich zemi našel něco podobného mému srdci, co se snoubilo s naší kulturou,“ řekl návštěvník trhu Jiří Pečenka z Prahy.

U jednoho ze stánků narazíte i na takové speciality jako jsou sušené klobásy vyrobené z volně žijících býků jihofrancouzské oblasti Camargue, tresčí pomazánky brandade z Nimes či oválné paštiky v těstíčku. „Paštičky jsou vyrobeny ze směsi telecího a vepřového masa. Měly by se správně podávat teplé, aby vynikla jejich chuť a ingredience,“ vysvětluje předseda Asociace konzulů z Nimes Julio Belles, který cestuje po světě a seznamuje lidi s kulturou svého regionu.

Některé návštěvníky však na Kampě zklamal menší rozsah akce. „Očekávali jsme od trhů něco víc, připadají nám trochu stísněné, ale jinak je to milé,“ uvedla Daniela Vlachová z Prahy, která se přišla podívat se svým francouzským manželem. Rozšíření trhu by pro příště uvítal i Jiří Fišer z Rakovnicka. „Chtělo by to trochu upravit, aby lidi nestáli tak šílené fronty,“ poznamenal.

Trhy na Kampě jsou součástí Francouzské kulturní sezony, v jejímž rámci uspořádá Francie u příležitosti svého předsedání Evropské unii do poloviny ledna příštího roku v Česku pět desítek kulturních akcí. Země galského kohouta tak symbolicky předá žezlo předsednictví v Radě EU, kterého se Česká republika ujme 1. ledna 2009.

Oslavy francouzského státního svátku v Praze vyvrcholí večerním koncertem předních francouzských muzikantů. Pod Karlovým mostem se poprvé v Česku představí šansoniér Mathieu Vermeulen, jazzman, skladatel a virtuos ve hře na akordeon Richard Galliano a klarinetista Michel Portal.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek