Stoupenců nezávislého Baskicka je méně

14.07.2008
čtk

Stoupenců nezávislého Baskicka je nejméně za posledních několik let. Odtržení od Španělska si přeje 22 procent lidí.

Průzkum se koná v Baskicku pravidelně od roku 1988. Nyní se tábor přívrženců nezávislosti ukázal nejslabší od let 2001 a 2002. Naopak se zvýšil počet Basků, kteří po nezávislosti netouží, z loňských 27 procent na 30 procent. Třetina dotázaných byla nerozhodnutá. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila baskická vláda.

Sondáž souvisí se záměrem nacionalistického šéfa regionální vlády Juana Josého Ibarretxeho uspořádat na podzim referendum o budoucnosti tohoto autonomního regionu. Koncem června schválil baskický sněm nejtěsnější většinou konání plebiscitu. Ústřední vláda v Madridu se ještě hodlá odvolat k ústavnímu soudu, aby plebiscit zakázal.

Podle Ibarretxeho plánu by Baskové měli 25. října odpovědět na dvě otázky. Za prvé, zda souhlasí s jednáním o ukončení násilí, jehož se dopouští separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Za druhé, zda souhlasí, aby všechny baskické strany bez výjimky zahájily jednání o právu baskického národa na sebeurčení, které by mělo být v roce 2010 schvalováno v dalším regionálním referendu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek