Estonci budou volit prostřednictvím „esemesek“

17.07.2008
čtk

Estonská vláda připravuje pro své občany další technologickou novinku – volbu poslanců pomocí SMS zprávy. Estonsko, které patří k inovátorům v zavádění moderních technologií do státní správy, také nabízí možnost volby po internetu.

Pokud návrh ministerstva spravedlnosti schválí vláda, mohli by Estonci poslat volební SMS již při volbách do Evropského parlamentu v roce 2009, napsal estonský deník Postimees. Každý volič prokáže svojí esemeskovou identitu aktivací osobního bezpečnostního kódu na SIM kartě přístroje.

Návrh ministerstva počítá také s prodloužením lhůty pro odevzdávání hlasů prostřednictvím internetu. Takzvaný e-voting Estonsko vyzkoušelo jako první země na celostátní úrovni při loňských parlamentních volbách.

Oproti běžným voličům, mohli ti internetoví, své rozhodnutí až do ukončení hlasování změnit. Řádné volby se konaly 4. března, volba přes internet se konala ve dnech 26. až 28. února. Tuto možnost využilo přes 30.000 lidí, tedy asi tři procenta oprávněných voličů. Vůbec poprvé mohli Estonci hlasovat přes internet v říjnu 2005 při obecních volbách.

Elektronické volby mají své zastánce i odpůrce. Stoupenci této myšlenky považují za výhodu zvýšení volební účasti a rychlosti sčítání hlasů, hlavním argumentem odpůrců jsou bezpečnostní rizika.

Někteří estonským politikům se také nelíbila možnost opakované volby a změny hlasu, která podle nich zvýhodňovala internetové voliče oproti těm tradičním.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek