Belgický král nepřijal rezignaci premiéra

18.07.2008
čtk

Belgický král Albert II. nepřijal rezignaci premiéra Yvese Letermea. Předseda vlády nabídl panovníkovi demisi v pondělí, protože se mu nepodařilo vyřešit spory mezi vlámskými a valonskými stranami vládní koalice. Pokračuje tak politická krize, která začala již po loňských volbách před 13 měsíci.

Albert II. ve čtvrtek požádal Letermea, aby pokračoval v pokusech o realizaci vládního programu. Král odmítl rezignaci vlády a požádal ji, aby se snažila co nejvíce o úspěch své mise, uvádí se v prohlášení královského paláce.

Král rovněž pověřil tři zkušené politiky, aby našly způsob, jak znovu zahájit politický dialog. François-Xavier de Donnea, Raymond Langendries a Karl-Heinz Lambertz mají králi podat zprávu do konce měsíce.

Leterme, jehož strana v červnu 2007 zvítězila v parlamentních volbách, mimo jiné i se slibem větší autonomie pro regiony, sestavil vládu po složitých jednáních s koaličními partnery až letos v březnu.

Do středy měl premiér se svými koaličními partnery uzavřít dohodu o řešení sporných bodů ve vztazích mezi Vlámy a Valony. Jednalo se hlavně o reformy institucí, změny rozdělení pravomocí mezi regiony a sociálně-ekonomické otázky.

Největším problémem, na kterém vláda zatím zkrachovala, je otázka volebního obvodu Bruxelles-Hal-Vilvorde (BHV). Tvoří jej dvojjazyčný Brusel (B) a dvě vlámské komunity (HV). Frankofonní Belgičané z HV mohou hlasovat pro valonské politiky v Bruselu, ač ve zbytku Vlámska je možné hlasovat jen pro vlámské strany.

Vlámové chtějí obvod rozdělit, aby dvojice HV připadla k Vlámsku. To by ale znamenalo, že 150.000 francouzsky hovořících lidí by muselo volit vlámské politiky a podléhat vlámské justici.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek