Italský senát schválil sporný imunitní zákon

22.07.2008
čtk

Senát italského parlamentu schválil návrh sporného zákona o imunitě čtyř nejvyšších představitelů státu. Tím je norma chránící prezidenta, premiéra a šéfy obou komor parlamentu před soudním stíháním po dobu, co budou v úřadu, definitivně přijata. Oznámila to agentura ANSA. Dolní komora parlamentu ji schválila již 10. července 2008.

Pro zákon hlasovalo 171 senátorů, proti jich bylo 128 a 6 se hlasování zdrželo.

Silvio Berlusconi, který se stal italským premiérem v polovině května po úspěchu pravice v parlamentních volbách, je nyní chráněn před soudním stíháním po celou dobu svého pětiletého mandátu.

Podle nového zákona bude také pozastaven probíhající proces v severoitalském Miláně, v němž je Berlusconi spolu s bývalým britským právníkem Davidem Millsem obviněn z úplatku ve výši 600.000 dolarů (9,6 milionu Kč) za dvě nepravdivá svědectví před italskou justicí při dvou procesech z konce 90. let.

Zákon ostře kritizuje italská levice. Opozice pranýřuje jako privilegium text, jenž podle ní porušuje rovnost všech občanů před zákonem, kterou zakotvuje ústava.

Imunita platí po dobu jednoho mandátu. Neplatila by například za těch okolností, kdyby se šéf vlády stal prezidentem. Takové ambice italský tisk často přisuzuje právě Berlusconimu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek