Korupce v Bulharsku může omezit peníze z fondů

22.07.2008
čtk

Bulharsko sklidí nejspíš ostrou kritiku od Evropské komise, která ve středu zveřejní s napětím očekávané zprávy o boji s korupcí v Rumunsku a Bulharsku. Vysoká míra korupce či špatná správa prostředků z EU by prý mohly vést až k tomu, že Bulharsko přijde o značnou část peněz z evropských fondů. Podle některých zdrojů by mohlo jít až o miliardu eur. Takové informace pronikly do médií o návrzích jinak přísně střežených zpráv.

Kromě toho by nedostatečný boj s korupcí mohl také ohrozit ambice této balkánské země na přijetí eura či vstup do schengenského prostoru volného pohybu osob bez hraničních kontrol.

Bulharsko se prý sice podle komise snaží, avšak iniciativy tamních úřadů nevedou k žádným konkrétním výsledkům. Boj s korupcí na vysokých místech a organizovaným zločinem nepřináší výsledky… Instituce a procedury vypadají dobře na papíře, avšak nepřináší dobré výsledky v praxi, citoval z návrhů komise server EUobserver.

Náměstkyně bulharského předsedy vlády Meglena Plugčijevová v pátek v Bruselu připustila, že její země má v kritizovaných oblastech opravdu vážné problémy. Musíme se změnit, zlepšit, řekla novinářům členka vlády, pod níž v kabinetu spadá odpovědnost za rozdělování fondů EU. Právě tato oblast je jednou z věcí, kterou Sofie podle Bruselu zvládá nejhůře.

Komise zdůrazňuje, že Bulharsku je poskytována významná pomoc z unie, avšak tamní úřady ji prý plně nevyužívají. To má pak za důsledek rostoucí frustraci mezi členskými státy, které pomoc poskytují.

Vše naznačuje, že Rumunsko vyjde ze středečního hodnocení v lepším světle. Kritika na jeho adresu by měla být podle návrhů o poznání mírnější. Navíc komise zřejmě na rozdíl od Bulharska ani nevydá zvláštní zprávu o tom, jak Bukurešť spravuje unijní fondy.

I přesto výkonný orgán unie zdůrazní, že Rumunsko musí pokročit kupředu jak v boji s korupcí, tak s reformami soudnictví. Brusel patrně Bukurešti rovněž vytkne, že jen malý počet případů šetření korupce na vysokých místech skončí usvědčením viníků. Současně však Komise připustí, že se země vydala dobrým směrem a že její nové instituce a opatření potřebují čas k tomu, aby se ukázalo, nakolik jsou v boji s korupcí účinné.

Naopak v případě Bulharska bude komise nekompromisní. Ve svém hodnocení nejspíše uvede, že se tato země vydala dobrým směrem, avšak že zlepšení se zatím ukázala jako povrchní.

Komise se odmítla k detailům zpráv, které už pronikly do médií, blíže vyjádřit. Rozhodující podle ní bude až text, který bude přijat ve středu na setkání komisařů.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek