Sarkozyho přivítali v Dublinu chladně

22.07.2008
čtk

O respektování výsledku červnového referenda ujistil francouzský prezident Nicolas Sarkozy v Dublinu v pondělí irského premiéra Briana Cowena. I přes irské „ne“ smlouvě o reformě EU má však Sarkozy stále zájem o pokračování ratifikace dokumentu a uvedení smlouvy v život. Uvedla to v prohlášení francouzská strana po setkání obou politiků.

Podle agentur čekalo Sarkozyho chladnější přijetí po jeho nedávných výrocích ve smyslu, že by Irové měli referendum v dohledné době zopakovat. Irský premiér Cowen prostřednictvím tisku vyzval evropské politiky, aby výsledky referenda respektovali.

Nikdy jsem neřekl, že Irsko musí svolat nové referendum. Nechceme nic vnucovat, tvrdil při návštěvě Irska Sarkozy na společné tiskové konferenci s Cowenem. Zdůraznil, že je však třeba také brát v úvahu, že naprostá většina zemí již text ratifikovala. Budu se bít za to, abychom šli vpřed ve sedmadvacítce, nikoho nenechávali stranou a našli všichni společně řešení, řekl prezident země, která stojí nyní v čele EU.

Podle Cowena je příliš brzy na to vědět, zda Irsko uspořádá druhé referendum v roce 2009. Unie je ve složité situaci, ale jsme odhodláni to zvládnout, ujistil přitom šéf irské vlády. Prezident (Sarkozy) potvrdil, že respektuje výsledek irského referenda, ale s uspokojením konstatoval, že proces ratifikace pokračuje v ostatních členských státech. Vyjádřil svou oddanost lisabonské smlouvě, citovala z francouzského prohlášení agentura AFP.

Smlouvu dosud schválili zákonodárci ve 23 zemích. Kromě Irska chybí také Česko, kde se ratifikace zbrzdila poté, co smlouvu poslali k ústavnímu soudu na přezkoumání senátoři za vládní ODS. V Polsku se po schválení v parlamentu čeká na podpis prezidenta. Ve zbývajících zemích Itálii a Švédsku by neměl být souhlas parlamentů problémem.

Irský premiér při návštěvě Sarkozyho slíbil, že bude hledat nejen příčiny irského ne, ale s místními a evropskými partnery bude také zjišťovat, jak na situaci nejlépe reagovat. Situací se má zabývat říjnový summit EU.

Cowen podle pondělního vydání listu Irish Times vyzval evropské partnery k trpělivosti a k pochopení, než se najde řešení pro institucionální krizi, kterou referendum vyvolalo. Odmítnutí lisabonské smlouvy se totiž rovná vetu. K její platnosti je třeba souhlas všech 27 států unie.

Cowen prohlásil, že EU musí ještě dokončit fázi konzultací a analýz referenda. Řekl, že ostatní evropské země nepochopily, proč referendum dopadlo odmítavě. Podle něj mají právo žádat vysvětlení, jaké byly obavy, které to zapříčinily, a zda na to Irsko může nějak reagovat.

Během krátké návštěvy Irska se Sarkozy setkal i s představiteli politických stran a zájmových skupin, z nichž některé lisabonskou smlouvu podporují a jiné zatracují. V Dublinu francouzského prezidenta po příletu vítaly stovky demonstrantů a transparenty s nápisy Sarkozy, respektuj hlasování o Lisabonu. Ne znamená ne!, které měly dát Sarkozymu najevo, že by se měl smířit s demokratickým rozhodnutím irských voličů.

Podle francouzského tisku chce Sarkozy dosáhnout toho, aby byla smlouva ratifikována ve všech 26 zbývajících zemích EU, protože by se pak možná Irové cítili nuceni zabývat se dokumentem znovu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek