Vzniká evropská síť významných památek

22.07.2008
čtk

Také významné české památky získají na podzim první „známky evropského dědictví“. V rámci tohoto projektu je mohou získat hmotné i nehmotné památky, které významným způsobem vypovídají o evropské kulturní historii a historii vůbec. Takové novinky přivezl český ministr kultury Václav Jehlička z Versailles, kde se zúčastnil dvoudenního neformálního jednání ministrů kultury zemí EU. Zpřístupňování evropského kulturního dědictví bylo jedním z hlavních témat jednání.

Návrh zavést známku evropského dědictví se objevil předloni. Podle ministra by kritéria jejího udělování měla být doladěna během nynějšího francouzského předsednictví. Cíl je vytvořit celoevropskou síť významných kulturních statků a pamětihodností. Do projektu nebudou zařazovány památky, kterou jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Ministr řekl, že ještě před stanovením definitivních kritérií dostala každá země možnost udělit známku čtyřem svým místům. Některé státy to už udělaly. Na provizorním seznamu je třeba francouzské opatství Cluny, centrum Rigy, opevnění Nikósie, náměstí Campidoglio v Římě a loděnice v Gdaňsku.

Česká republika zatím vytipovala asi dvacet míst, která by připadala v úvahu, ale ve světle debat ve Versailles je ještě bude přehodnocovat, řekl ministr. První z nich by známku mohla dostat během Dnů evropského dědictví, které se slaví v září.

Jehlička nechtěl žádné místo jmenovat. Řekl jen, že by mezi nimi mohly být i lokality připomínající smutné události druhé světové války i rodiště osobností evropského významu. Předpověděl, že starostové obcí a správci kulturních památek budou mít nepochybně o známku zájem, protože povzbudí zájem turistů.

Zdůraznil současně, že Česká republika i ostatní země unie stojí zvlášť o to, aby se popularizování nově vytvářené sítě památek ujaly školy a další vzdělávací instituce, protože by to nenásilným způsobem přispívalo k vytváření evropského vědomí u dětí a mládeže.

Ještě před zasedáním navštívil ministr některé památky v údolí Loiry s cílem seznámit se se systémem jejich prezentace a péče o ně. Příkladem pro Českou republiku podle něho může být francouzská péče o zahrady kolem zámků a dalších památek. Řekl, že starosta města Blois mu nabídl stipendia pro dva české studenty na místní vysoké škole zabývající se tímto oborem.

V souvislosti s českým zájmem o to, aby byl historický hřebčín v Kladrubech zapsán na seznam UNESCO, a se zájmem UNESCO o přeshraniční iniciativy zmínil ministr možnost společné nominace významných evropských historických hřebčínů. Podle jeho slov to velmi zaujalo francouzské partnery, se kterými mluvil při návštěvě hřebčína v Pinu, kterému Francouzi říkají „koňské Versailles“.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek