Bulharsko přijde o stamiliony eur kvůli korupci

23.07.2008
čtk

S napětím očekávané zprávy o boji s korupcí v Rumunsku a Bulharsku dnes zveřejnila Evropská komise. Nešťastné zprávy pro Bulharsko, které předesílaly omezení financí z fondů, se naplnily. Evropská komise oznámila, že kvůli nedostatečnému boji s korupcí a špatné správě pozastavila Bulharsku prostředky z fondů Evropské unie ve výši stamilionů eur.

Kritika za nedostatečný boj s korupcí padla i na Rumunsko, kterému však Evropská komise peníze nevezme. Tamní případy uplácení jsou prý stále příliš zpolitizované. Na rozdíl od sousedního Bulharska, kterému znemožnil přístup ke stovkám milionů eur, však Brusel Rumunsko nijak nepotrestá.

Komisi se především nelíbí, jak v případech korupce postupují soudy. Soudci prý často připouštějí obžalovaným nepodstatné výmluvy, které jen protahují vyšetřování. Potřebujeme vidět jednoznačnou shodu všech politických stran na vykořenění korupce z nejvyšších míst, uvedl mluvčí Komise Johannes Laitenberger.

Rumunsko loni ustavilo speciální úřad, který se má věnovat právě případům korupce. V současnosti jeho vyšetřovatelé řeší téměř 100 případů, které prý zasahují na nejvyšší místa. První závěry vyšetřování by se měly objevit zhruba za dva měsíce.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek