Francouzští socialisté řeší jak na Sarkozyho

24.07.2008
čtk

Opoziční francouzští socialisté řeší problém – jak na Nicolase Sarkozyho. Neúspěšná prezidentská kandidátka Segolene Royalová, která prosazuje útočnou linii a nekompromisní linii totiž naráží na odpor části straníků.

Důvodem poslední krize ve straně je ústavní reforma, která prošla i díky hlasu poslance a bývalého ministra kultury Jacka Langa. Ten rezivi ústavy podpořil v rozporu s linií strany a jako jediný socialista.

Pro socialisty bylo schválení reformy dalším neúspěchem po loňských porážkách v prezidentských a parlamentních volbách. Strana si za poslední dobu může připsat jen úspěch v letošních místních volbách.

Langovo rozhodnutí proto vyvolalo tvrdou kritiku vedení. Nejradikálněji se projevila Ségolene Royalová, která vůči neposlušnému poslanci použila slov zrada a hanba. Podle předsedy strany Françoise Hollandea by měl Lang ze svého hlasování vyvodit všechny důsledky.

Ačkoli návrh na vyloučení populárního exministra ze strany zatím nikdo nevznesl, má už jeho rozhodnutí důsledky. Předseda poslanecké frakce Jean-Marc Ayrault se rozhodl, že neposlušného poslance nebude zvát na schůze klubu. A tajemník strany pro volební otázky Bruno Le Rouxe zdůraznil, že Lang v příštích volbách rozhodně nemůže čekat od strany podporu.

Levicový list Libération napsal, že jde o rozmíšku, která se může změnit ve vnitrostranickou krizi. Lang totiž není ve straně jediný, komu se nelíbí systematická opozice vůči Sarkozymu, kterou razí stranické vedení.

Několik významných stranických představitelů, kteří disciplinovaně hlasovali proti reformě, linii vedení vzápětí otevřeně kritizovalo. Čtyři poslanci ve společném článku pro list Le Monde napsali, že nynější diskreditace strany je výsledkem její neschopnosti zbavit se pavlovovského antisarkozysmu. Podle nich Francie potřebuje opozici, která nejen odmítá, ale i navrhuje.

Debata o stylu opozice bude nepochybně jedním z ústředních bodů na podzimním sjezdu v Remeši.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek