Itálie zpřísnila zákony proti imigrantům

24.07.2008
čtk

Nelegální přistěhovalectví se v Itálii stalo trestným činem za který mohou soudy poslat imigranty až na čtyři roky do vězení. Návrh vlády Silvia Berlusconiho schválil italský parlament.

Návrh nemíří pouze na imigranty, ale také na majitele, kteří jim poskytnou obydlí. Mohou dostat až tři roky vězení. Nový zákon rovněž urychluje proces vypovězení nelegálních přistěhovalců ze země a prodlužuje dobu, po kterou mohou úřady držet imigranty ve sběrných táborech ze dvou na 18 měsíců.

Vláda Silvia Berlusconiho vidí v nelegálním přistěhovalectví hlavní příčinu pouliční zločinnosti. Nové právními kroky míří především na obyvatele Afriky, kteří v posledních letech ve velkých počtech připlouvají na všemožných plavidlech k italským břehům. Sběrné tábory na jihu země jsou již delší dobu zcela přeplněné.

Nová opatření vyvolala kritiku místní levicové opozice i v zahraničí, především ze strany europoslanců a ochránců lidských práv. Podle italské levicové senátorky Anny Finocchiarové je soudní stíhání imigrantů je protiústavní, protože porušuje princip rovnosti občanů. Většina Italů však podle průzkumů vládní iniciativu podporuje.

S podobnou vlnu odporu se setkaly italské úřady, když začátkem měsíce začaly snímat otisky prstů desetitisícům Romů žijícím v kočovných táborech po celé zemi – dospělým i dětem. Máme v úmyslu zjistit, kdo žije v romských táborech, kdo má nárok pobývat a žít v lidských podmínkách. Ti, kteří na to právo nemají, budou repatriováni, vysvětlil tehdy ministr vnitra Roberto Marconi.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek