Britské hospody ohrožuje pokles spotřeby piva

29.07.2008
čtk

Tradiční britské hospody jsou ohroženy klesající spotřebou piva. Provozovatelé hospod nyní vytočí zhruba 14 milionů pint (osm milionů litrů) piva denně. To je o 1,6 milionu pint méně než před rokem a o sedm milionů pint méně než v roce 1979, kdy byl trh na vrcholu, napsala agentura AP.

V Británii skončilo v loňském roce více než 1400 hospod. Důvodem je tlak kvůli zákazu kouření, stoupající náklady, konkurence ze strany supermarketů a zpomalení ekonomiky.

Nezávislá organizace Campaign for Real Ale (Kampaň pro skutečné pivo) tvrdí, že v Británii je nyní poprvé od dobytí země Normany v roce 1066 více než polovina vesnic na suchu.

Generální ředitel Britského svazu piva a hospod Rob Hayward vyzval vládu, aby přehodnotila vysoké daně, které jsou podle něj hlavní příčinou problémů. Potřebujeme od vlády změnu přístupu, řekl Hayward.

Pivovarnictví je významným odvětvím, pivo naším národním nápojem a hospody cennou součástí naší národní kultury, dodal.

Britské hospody rovněž opakovaně kritizují supermarkety za to, že prodávají velká balení piva pod náklady, aby přilákaly zákazníky. Začínají tak růst obavy, že se hospody vrátí k marketingovým opatřením, jež podporují opilství, píše agentura AP.

Některé hospody se snaží pokles prodeje piva kompenzovat větším důrazem na jídlo. Druhý největší britský řetězec hospod Mitchells & Butlers tento týden například oznámil, že prodej piva se nyní na jeho celkových tržbách podílí pouze čtvrtinou.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek