Německo: Protikuřácký zákon je neústavní

30.07.2008
čtk

Německý ústavní soud dnes rozhodl, že zákazy kouření ve spolkových zemích Bádensku-Württembersku a v Berlíně jsou protiústavní. Vyhověl tak stížnostem dvou provozovatelů hospod a jednomu majiteli diskotéky. Průlomové je rozhodnutí i pro ostatní spolkové země, kde podobné zákazy platí, píše server časopisu Der Spiegel.

Protikuřácká nařízení prozatím zůstávají v platnosti. Do konce roku 2009 ale musí zákonodárci vydat nařízení nové ve shodě s ústavou. Kouřit se ale s okamžitou platností smí ve všech hospodách, které jsou menší než 75 čtverečních metrů a které mají jen jednu místnost.

Rozsudek je velmi dobrým základem pro moudré řešení, řekl poslanec za vládní sociální demokraty (SPD) Lothar Binding. Jako iniciátor protikuřáckého zákona doufá, že konečně vznikne jednotný zákon, který bude platit ve všech spolkových zemích bez výjimek. Do značné míry totiž jednotlivé zemské vlády samy určovaly jeho podobu na svém území, což způsobilo právní zmatek a nejasnosti. Hospodští chtěli místo zákazu dosáhnout pro malé pivnice zvláštní označení. Cítili se kvůli výjimkám pro velké restaurace ohroženi.

V posledním čtvrtletí roku 2007 se kvůli zákazu kouření snížil obrat hospod a diskoték o celých čtrnáct procent. Naproti tomu v Porýní-Westfálsku, kde v tu dobu zákon ještě neplatil, klesl v průměru o osm procent. Ale i restaurace si stěžují na úbytek hostů. Ze zemí, kde si na tabáku nikdo nepochutná, hlásí restauratéři pokles o 6,3 procenta, v ostatních spolkových státech jen o 5,4 procenta.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek