Polovina Valonů pro připojení k Francii. Pokud se rozpadne Belgie

30.07.2008
čtk

Polovina francouzsky mluvícího obyvatelstva v Belgii souhlasí s připojením k Francii. Pokud se země sužovaná několikaměsíční politickou krizí rozpadne. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos pro listy Le Soir a La Voix du Nord.

Belgie je federací tvořenou vlámsky hovořícím severem, frankofonním jihem. Mezi nimi leží dvojjazyčný Brusel. Vlámové tvoří asi 60 procent z asi 10,5 milionu obyvatel. V průzkumu 49 procent Valonů řeklo, že je pro připojení k Francii, pokud by se země rozpadla.

Většími zastánci rozpadu jsou Vlámové, jejichž region je bohatší. Podle průzkumu listu Het Nieuwsblad z počátku července je jednoznačně pro rozdělení Belgie kolem 30 procent Vlámů. Zhruba dvě třetiny jich pak soudí, že země může existovat, pokud budou Valoni ochotni k ústupkům.

Spekulace o možném rozdělení země nabyly na intenzitě kvůli politické krizi, která se táhne už od voleb v červnu 2007.

Premiér Yves Leterme nedávno podal demisi, protože se koaličním vlámským a valonským stranám nepodařilo vyřešit spory v přerozdělení pravomocí mezi regiony. Král Albert II. jeho nabídku odmítl a řekl, že chce, aby jednání pokračovala.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek