Pozice Browna v čele labouristů slábne

30.07.2008
čtk

Britský premiér Gordon Brown čelí další kritice ze strany labouristů, kteří v průzkumech za opozičními konzervativci zaostávají o dvacet procent. Ministr zahraničí David Miliband vyzval v článku pro deník Guardian k radikálním změnám v programu vládních reforem.

Miliband, který je označován za možného nástupce premiéra, podle agentury Reuters fakticky zpochybnil Brownovo vedoucí postavení. Bulvární deník The Sun dokonce napsal, že mu zbývá 42 dnů, aby stranu vyvedl z krize, nebo se rozpoutá tvrdý boj o předsednictví.

Podle The Sunday Times se Brownovo setrvání ve vedení labouristů, a tudíž podle stranických pravidel i v čele vlády, počítá na týdny. Brownovo postavení výrazně oslabila další porážka labouristů v doplňovacích volbách ve východním Glasgowě.

Podle Milibanda mohou ještě labouristé do předpokládaných parlamentních voleb v květnu 2010 situaci zvrátit pokud se brzy zlepší ekonomika a zdravotnictví.

Modernizace Labouristické strany znamená pokračovat v tradičních cílech moderním způsobem, uvedl Miliband pro Guardian. Svému článku dal titulek Oproti veškerému očekávání můžeme ještě vyhrát, s programem změn.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek