Sofie ustála kritiku EU

30.07.2008
čtk

Levicová bulharská vláda dnes s přehledem přestála hlasování o vyslovení nedůvěry, které vyvolala opozice kvůli nedávné kritické hodnotící zprávě Evropské unie. Kabinet premiéra Sergeje Staniševa, který zemi vládne od roku 2005, se opoziční pravicové strany pokusily svrhnout už po šesté. Vzhledem k tomu, že vláda má ve 240členném parlamentu pohodlnou většinu 150 hlasů, ale bylo předem více méně jasné, že se jim to opět nepodaří.

Hlasování o důvěře si opozice vyžádala kvůli velmi kritické zprávě Bruselu, který každoročně hodnotí stav reforem justice a státní správy. Letos byla Evropská komise ve svém hodnocení nesmlouvavá. Minulý týden Sofii ostře vytkla především nedostatečný pokrok v oblasti boje s korupcí a organizovaným zločinem. Kvůli neprůhlednému systému rozdělování evropských dotací dokonce Bulharsku pozastavila vyplácení prostředků z fondů EU ve výši téměř půl miliardy eur (téměř 12 miliard korun). Penězi bude moci Bulharsko disponovat teprve tehdy, až stávající neuspokojivou situaci napraví.

Vládnoucí socialistickou koalici, kterou tvoří tři strany, dnes v parlamentu podpořilo všech 150 jejích poslanců. Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 84 zákonodárců. Podle opozice nese vinu za současný stav justice jednoznačně vláda. Premiér Stanišev po hlasování připustil, že jeho kabinetu se zatím nedaří úspěšně bojovat s korupcí, ale slíbil další reformy. Zatím jsme o žádné evropské peníze nepřišli definitivně. Náš akční plán je velice podrobný, chceme se stát úspěšným členem Evropské unie, řekl předseda vlády poslancům.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek