SPD vyloučila bývalého Schröderova ministra

31.07.2008
čtk

Němečtí sociální demokraté vyloučili ze strany Wolfganga Clementa, bývalého ministra hospodářství ve vládě Gerharda Schrödera. Důvodem byla lednová kritika Andrey Ypsilantiové, která kandidovala za SPD v zemských volbách v Hesensku. Clement se může proti rozhodnutí odvolat.

Osmašedesátiletý Clement byl v letech 2002-2005 ministrem hospodářství ve vládě Gerharda Schrödera a autorem reformy sociálního systému označované jako Agenda 2010. Po volbách 2005 stal členem dozorčí rady pobočky energetického koncernu RWE.

Z této pozice několik dní před zemskými volbami ostře kritizoval politiku Ypsilantiové, která prosazovala odstoupení od jaderné energetiky a zároveň odmítala výstavbu nových uhelných elektráren. Volby v Hessensku skončily těsným vítězstvím Křesťanskodemokratická unie kancléřky Angely Merkelové.

O vyloučení bývalého ministra rozhodl výbor SPD v Severním Porýní-Vestfálsku, nejlidnatější zemi Německa, kde byl Clement v letech 1998-2002 ministerským předsedou. Vyloučení oživilo vnitřní spory v SPD, zvláště v otázce jaderné energetiky. Rozhodnutí Schröderovy vlády odstoupit od jaderné energie se v Německu stále více zpochybňuje.

Sociální demokraté nyní vládnou ve velké koalici spolu s křesťanskými demokraty Angely Merkelové. SPD ztrácí na popularitě a má podporu zhruba každého čtvrtého voliče. Stranu ohrožuje vzestup strany Levice, která vznikla sloučením nespokojenců z řad SPD a bývalých komunistů.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek