Itálie poslala do Bruselu návrh imigračního zákona

01.08.2008
čtk

Italská vláda, kritizovaná Bruselem za svou imigrační politiku, zaslala Evropské komisi několik textů návrhu zákona o postavení uprchlíka, slučování rodin a volného pohybu občanů Evropské unie. Jak uvedl ministr vnitra Roberto Maroni, EK se má k těmto dokumentům vyslovit, než budou v Itálii schváleny.

Maroni oznámil, že zpráva o sčítání obyvatel v romských táborech, kterou Brusel požaduje, bude předána evropskému komisaři pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacquesu Barrotovi.

Sčítání, které již začalo v táborech v Římě, Neapoli a Miláně, bude koncem září pokračovat prvním projektem školní docházky pro romské děti. Italský ministr uvedl, že zpráva obsahuje dopisy Červeného kříže a Dětského fondu OSN (UNICEF), které se na sčítání podílejí.

Dokumenty zaslané Bruselu jsou součástí zákonů, jejichž cílem je zpřísnit imigrační politiku v Itálii. Opatření začala prosazovat vláda Silvia Berlusconiho po svém nástupu k moci letos v květnu.

Tyto tři texty upravují aplikaci direktiv Evropské unie o slučování rodin, o volném pohybu osob a o postavení uprchlíků v Itálii. Mezi novými opatřeními jsou testy DNA při slučování rodin či povinnost imigranta vykázat se dostatečnými legálními příjmy, aby mohl v Itálii pobývat déle než tři měsíce.

Itálie si také přeje, aby mohla vypovědět ze závažných bezpečnostních důvodů občana EU, aby mohla až na 15 dní prodloužit dobu, po kterou lze zadržovat občana EU, či omezit svobodu pohybu žadatelů o azyl.

Když Berlusconiho vláda v květnu tyto projekty oznámila, evropští poslanci ji vyzvali, aby respektovala právní stát a evropské předpisy. Maroni, člen konzervativní Ligy severu, která šla do voleb s heslem boje proti údajné kriminalitě imigrantů, dnes řekl, že vláda přihlédne k názoru Bruselu, než definitivně schválí dokumenty, které již odhlasoval parlament.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek