Němečtí investoři mají nejraději Česko

01.08.2008
čtk

Česká republika je mezi novými členskými státy EU nejatraktivnější destinací pro přímé zahraniční investice německých firem. Ukázala to anketa Německo-maďarské obchodní komory mezi více než 800 firmami.

Za Českem následuje v pořadí investiční oblíbenosti Slovinsko. Třetí se v anketě umístilo Slovensko a až čtvrtý nejatraktivnější je pro německé firmy jejich domácí trh.

Z nových členů dopadlo nejhůře Bulharsko, které předstihly i Rusko a Chorvatsko, které nejsou členy EU. Z regionu východní Evropy byla horší pouze Ukrajina.

Nejvíce si polepšilo Polsko, které se z loňského desátého místa vyhouplo na páté. V aktuálních plánech investic na letošní rok se Polsko dokonce dostalo do čela a zvýšit své investice zde chce 55 procent dotázaných firem.

Na českém trhu hodlají německé firmy investice spíše omezovat. O zvýšení investičních výdajů v České republice uvažuje jen 26 procent firem. Rozruch způsobila zpráva německého koncernu Siemens z minulého týdne, kdy oznámil, že nechce pokračovat ve výrobě kolejových vozidel v Praze na Zličíně. Továrna zaměstnává 1000 lidí.

Německo je jedním z největších investorů v regionu střední a východní Evropy. Loňský německý export do oblasti dosáhl 154 miliard eur, uvedla obchodní komora.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek