Brown je podle Britů nejhorší poválečný premiér

04.08.2008
čtk

Třetina Britů považuje Gordona Browna za nejhoršího premiéra od konce druhé světové války. Průzkumy agentury BPIX a společnosti ICM se uskutečnily na přelomu července a srpna na objednávku britských deníků.

Brownovo postavení v čele strany oslabily volební porážky, naposledy v doplňovacích volbách ve východním Glasgowě. Šlo nejpíše o poslední kapku, která proti premiérovi postavila řadu vlivných členů strany, včetně Tonyho Blaira.

Nedělník Mail on Sunday citoval z písemného vyjádření Blaira, který prý měl loni v září po sjezdu labouristů obvinit Browna ze znehodnocování dosavadních výsledků strany. Důvodem posílení opozičních konzervativců, kteří mají náskok na vládní stranou o více než dvacet procent, jsou podle expremiéra Brownovy chyby a ubohý výkon. Blair zveřejněný text nekomentoval.

Podle některých deníků se Brownovo setrvání v čele strany a tím pádem i vlády počítá na týdny. K radikálním změnám v programu vládních reforem vyzval ve středu britský ministr zahraničí David Miliband, který se považuje za možného Brownova vyzyvatele.

Brown, který je nyní na dovolené, se zatím k nejnovější polemice kolem své politiky a osoby nevyjádřil. Jeho příznivci ve straně ale Milibanda kritizovali a někteří podle agentury AFP dokonce volají po vyhození ministra z vlády.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek