Hrozba pandemie chřipky je pro Británii horší než terorismus

08.08.2008
čtk

Nikoli terorismus, ale chřipková pandemie je nejvážnějším bezpečnostním rizikem pro britskou veřejnost. Vyplývá to ze studie na téma národní bezpečnostní hrozby, kterou si dala vypracovat britská vláda.

Dokument je součástí strategie vnitřní bezpečnosti, kterou vyhlásil britský premiér Gordon Brown. Studie hodnotila faktory jako terorismus, klimatické změny, přírodní katastrofy, migrace, organizovaný zločin nebo epidemie nemocí.

Materiál jednoznačné neurčuje pořadí těchto rizik, ale vyplývá z něj, že právě pandemie chřipky představuje podle odborníků v nejbližších pěti letech pro britskou společnost největší riziko. Podle dokumentu by pandemie mohla v Británii zabít až 750.000 lidí. Vývoj účinné vakcíny by podle studie mohl trvat i několik měsíců.

Brown v minulosti opakovaně poukazoval na to, že bezpečnostní strategie země se dosud zaměřovaly příliš jednostranně na terorismus a přehlížely další rizika.

Premiér se také zasadil o to, aby tato studie byla vůbec poprvé odtajněna a zpřístupněna široké veřejnosti. Byla také vytvořena nová skupina expertů, jejímž úkolem je informovat vládu o všech možných hrozbách, kterým by Británie mohla být vystavena.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek