Neloajálnost v polské vládě, vyjednávač o základně odvolán

12.08.2008
čtk

Polský premiér Donald Tusk odvolal Witolda Waszczykowského, hlavního polského vyjednávače o americkém protiraketovém systému. Ten v médiích přičetl členům vlády odpovědnost za to, že smlouva s USA o štítu zatím nebyla uzavřena. Tusk odvolání odůvodnil neloajálností vůči vládě. Polsko o umístění části amerického štítu na svém území dál jedná, další kolo jednání se může ve Varšavě konat koncem týdne. Kdo povede za Poláky vyjednávání, není jasné.

Waszczykowski, který vedl polský vyjednávací tým ještě za předchozí konzervativní vlády, řekl v rozhovoru pro týdeník Newsweek, že premiér a ministr zahraničí Radoslaw Sikorski jsou zodpovědní za to, že Polsko ještě neuzavřelo se Spojenými státy dohodu o umístění desítky protiraketových střel. Podle Waszczykowského oba muži v čele polské vlády chtěli, aby úspěch v jednání mezi Varšavou a Washingtonem nebyl spojován s prezidentem Lechem Kaczyńským.

Hlava polského státu je pro přijetí americké nabídky, zatímco vláda požaduje co nejvíce vojenské pomoci a dodatečné bezpečnostní záruky.

Počátkem července označil Tusk dosavadní americký návrh za neuspokojivý. Varšava požaduje trvalé rozmístění nejméně jedné baterie protivzdušných raket Patriot k ochraně polského vzdušného prostoru. Washington chce ale Polsku systém jen dočasně zapůjčit.

Dnes i v budoucnosti, v každé situaci, ale zvláště v situaci tak důležité pro bezpečnost, očekávám od každého státního úředníka loajalitu vůči vlastnímu státu a vládě. Jak se ukazuje, takovou zkoušku loajality ne všichni zvládnou, uvedl premiér. Dodal, že Waszczykowski zřejmě nepochopil, že záměrem polské vlády je takové vyjednávání s Američany, které bude výhodné pro Polsko.

Odvolání šéfvyjednávače přichází ve chvíli, kdy se do Polska chystá na další kolo rozhovorů hlavní americký vyjednávač o základně John Rood. Podle ministerstva zahraničí by měl přijet zřejmě ve čtvrtek, ale návštěva ještě není potvrzena.

Prezident na začátku srpna vyzval k rychlé dohodě o umístění štítu ještě před prezidentskými volbami v USA. Nová vláda je zatím neznámá, nic se o ní neví, řekl tehdy. Kabinet ale tvrdí, že důležitější než čas je výsledek jednání. Tusk zopakoval, že dohoda musí zvýšit bezpečnost Polska.

Podle Waszczykowského spělo vše k uzavření dohody mezi Polskem a USA už začátkem července. Dohoda však podle něj padla za oběť vnitropolitické válce mezi vládou a prezidentem. Politický zájem byl důležitější než bezpečnost státu, řekl Waszczykowski Newsweeku. Tusk a Sikorski podle něj soudili, že není možné, aby veřejnost případnou dohodu mezi Varšavou a Washingtonem vnímala jako úspěch prezidenta.

Největší opoziční strana Právo a spravedlnost, v jejímž čele stojí prezidentův bratr Lech, pohrozila, že pokud se potvrdí, že vláda klade své zájmy nad státní, mohly by některé osoby stanout před soudem.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek