Rusko podle Gruzie porušuje příměří

13.08.2008
čtk

Do severogruzínského Gori dnes vjelo podle gruzínské vlády asi 50 ruských tanků. Gruzínský prezident Michail Saakašvili dnes obvinil Rusko z porušení příměří, na které Moskva a Tbilisi v úterý přistoupily. Podle očitých svědků, citovaných agenturou Reuters, ruské jednotky stojí na okraji tohoto města, ležícího nedaleko Jižní Osetie. Ruský generální štáb však pohyb svých vojsk v Gruzii popřel a také ministr zahraničí Sergej Lavrov trvá na tom, že v Gori žádné ruské jednotky nejsou.

Svědci tvrdí, že ruské síly obsadily opuštěnou vojenskou základnu, která se nachází asi pět kilometrů od centra Gori, z něhož kvůli obavám z dalšího úderu Rusů utekli zbývající obyvatelé. Podle kameramana Reuters vytvořily ruské jednotky ještě druhé kontrolní stanoviště na silnici vedoucí z Gori do metropole Tbilisi.

Když teď mluvím, ruské tanky útočí na Gori, prohlásil na tiskové konferenci Saakašvili a obvinil Rusko z porušení příměří. Moskva ale oponovala. V Gori nejsou žádné ruské mírové jednotky nebo síly, které je podporují, oznámil zástupce velitele ruského generálního štábu generál Anatolij Nogovicyn. Do Gori nebyli vysláni žádní ruští mírotvůrci ani jiné jednotky, připojil se Lavrov.

Rusko i Gruzie dnes drží státní smutek k uctění památky svých občanů, kteří zahynuli během předchozích šesti dnů bojů. V metropolích obou zemí jsou vlajky spuštěné na půl žerdi. Rusko tvrdí, že při gruzínském ostřelování separatistické Jižní Osetie zahynulo na 1600 civilistů. Nevládní organizace to však označují za nadsazené. Tbilisi v úterý oznámilo při ruských útocích ztrátu 175 svých občanů, rovněž převážně civilistů.

Mírový plán, který prezidentům Ruska a Gruzie v úterý předložil jejich francouzský kolega Nicolas Sarkozy, předpokládá mimo jiné stažení ruských i gruzínských sil na původní pozice před vypuknutím bojů, zavazuje obě strany k zřeknutí se použití síly a k zajištění přístupu humanitární pomoci.

Tbilisi si však vymínilo vypuštění bodu o řešení budoucího statusu dvou jeho odpadlických regionů, vedle Jižní Osetie i Abcházie, jejíž jednotky také vytlačily gruzínskou armádu ze svého území a dnes podle agentury AP vstoupily do Gruzie a rozvinuly tam svou vlajku. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes na tuto změnu v textu přistoupil. Na podstatě dohody to podle něj nic nemění.

Představitelé obou mezinárodně neuznávaných republik, které se od Gruzie odtrhly v krvavém konfliktu na počátku 90. let a nad kterými Tbilisi ztratilo veškerou kontrolu, dnes oznámili, že s Gruzií o své budoucnosti vyjednávat nebudou kvůli genocidě, kterou podle nich páchaly gruzínské jednotky na jejich území.

Kvůli konfliktu čelí tvrdé mezinárodní kritice zejména Moskva, obviňovaná z agrese vůči svému někdejšímu satelitu. Saakašviliho předchůdce Eduard Ševardnadze však dnes ostře odsoudil i postup své země. Někdejší sovětský ministr zahraničí v dobách Michaila Gorbačova v rozhovoru pro německý deník Bild označil útok na Jižní Osetii za obrovskou chybu. Nejmenovaný zdroj z okolí francouzského prezidenta dnes dokonce podle agentury Reuters kvůli tomu nazval Saakašviliho hlupákem. Gruzie podle tohoto zdroje, zapojeného do vyjednávání o příměří na Kavkaze, padla svou vinou do ruské pasti, když si myslela, že ruský premiér Vladimir Putin během olympijských her nesáhne k odvetě.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek