Jörg Haider se vrací do velké politiky

14.08.2008
čtk

Rakouský pravicový populista Jörg Haider povede v nadcházejících parlamentních volbách kandidátku Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ). Kandidaturu označil na tiskové konferenci ve Vídni za svou vlasteneckou povinnost.

Osmapadesátiletý Haider, který je od roku 1999 korutanským hejtmanem, bude hlavním trumfem BZÖ ve volbách, které se konají 28. září. Haider však zdůraznil, že se nebude ucházet o parlamentní křeslo a zůstane i po volbách v Korutanech.

Jörg Haider je důležitou postavou rakouské politiky posledních dvaceti let. V roce 1986 se stal předsedou Svobodné strany Rakouska (FPÖ), která zaznamenala v 90. letech řadu úspěchů díky svému populistickému programu a vymezování se vůči velké koalicii lidovců a sociálních demokratů.

Po volbách v roce 1999 byla FPÖ druhou nejsilnější stranou v Rakousku a po několika měsících vstoupila do vládní koalice vedené Rakouskou lidovou stranou (ÖVP).

V roce 2005 se Haider rozhodl řešit vážné rozpory uvnitř FPÖ vytvořením nové strany – Svazu pro budoucnost Rakouska. V roce 2006 Haider z čela BZÖ odstoupil, aby zlepšil její vyhlídky na volební zisk. Tento krok se však ukázal jako neúspěšný a strana jen těsně překročila čtyřprocentní práh nutný pro získání parlamentních křesel.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek