Zapatero zkouší oživit španělskou ekonomiku

14.08.2008
čtk

Španělská vláda schválila sérii opatření, která mají odvrátit hospodářskou recesi. Premiér José Luis Zapatero představil plán, který z rozpočtu do ekonomiky dodá 7,8 miliardy eur. pomoci má také finanční sektor, který na úvěry na státní byty a pro malé a střední podniky navíc poskytne 20 miliard eur.

Poslední údaje ukázaly, že růstové tempo španělské ekonomiky ve druhém čtvrtletí kleslo na 0,1 procenta. Míra nezaměstnanosti v zemi stoupla v červnu na nejvyšší úroveň v EU. Po patnácti letech tak zemi hrozí ekonomická recese. Připouští ji i ministr hospodářství Pedro Solbes. Příští rok už ale podle něj ekonomika mírně oživí a v roce 2010 se vrátí ke standardním třem procentům.

Analytici jsou opatrnější a obávají se delší stagnace. Španělská ekonomika je totiž příliš závislá na stavebním boomu, levných úvěrech a pracovních místech s nízkou kvalifikací. Podmínkou je, aby se Španělsko dalo dohromady na exportní frontě, řekl agentuře Reuters ekonom ING Martin van Vliet.

Spolu s klesajícím HDP se propadá i Zapatera popularita. Premiér, který Španěly ujišťoval, že je krize nezasáhne, připoměl, že Španělsko je ve druhém čtvrtletí jedinou ze čtyř velkých ekonomik eurozóny, která podle Eurostatu nesklouzla do záporných čísel. Podle ekonomů však pokles nastane i ve Španělsku.

Vláda již v dubnu představila plán daňových slev, státních půjček a pomoci sektoru nemovitostí v celkové sumě 18 miliard eur. Celkem již Španělsko mobilizovalo proti krizi asi 40 miliard eur.

Nový balíček ruší dědickou daň a zavede slevy na daň z přidané hodnoty. Vláda také plánuje sérii reforem, které sníží náklady podnikatelů a omezí jejich byrokratickou zátěž. Zapaterova vláda očekává, že se tak zvýší konkurence v sektorech služeb a sítí od realit po telekomunikace a energii.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek