Poláci souhlasili s umístěním amerických raket

15.08.2008
čtk

Polsko a Spojené státy se po ročním vyjednávání dohodly na umístění deseti raket amerického protiraketového deštníku na polském území. S umístěním amerického radaru ve vojenském prostoru Brdy souhlasila již dříve Česká republika.

Premiér Donald Tusk v polské televizi TVN přirovnal dohodu s USA k překročení řeky Rubikon. Obě země budou ještě jednat o technických detailech. Američané ale souhlasili s hlavním polským požadavkem a získali baterii systému vzdušné obrany Patriot.

Polsko-americké ujednání, jehož předběžnou podobu parafovali náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Kremer a americký šéfvyjednávač John Rood, podle agentury ITAR-TASS předpokládá posílení polské armády o 96 raket Patriot-2. Jejich obsluha má být svěřena americké jednotce. První rakety Patriot se mají v Polsku údajně objevit ještě letos.

Dokument (také) bude obsahovat prohlášení o spolupráci americké armády v případě, že na Polsko zaútočí třetí země, uvedl diplomatický zdroj agentuře Reuters.

S umístěním amerických střel v Polsku a radaru v České republice zásadně nesouhlasí Rusko. Ministr zahraničí Sergej Lavrov vzápětí po oznámení dohody odvolal plánovanou návštěvu Varšavy. Podle předsedy zahraničního výboru ruského parlamentu Konstantina Kosačova americko-polská dohoda zhorší vztahy mezi Moskvou a Washingtonem.

Vývoj americko-polských rozhovorů naopak uvítal náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar. Vítáme to, že se Polsko a Spojené státy přiblížily k dohodě, řekl Pojar. Česká republika s USA stále jedná o doplňkové smlouvě SOFA, která upravuje pobyt amerických vojsk na českém území. Dokument by měl být hotov na podzim.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek