Rakousku se nelíbí možné rozšíření Temelína

15.08.2008
čtk

Rakousko použije všechny právní prostředky, aby zabránilo plánům společnosti ČEZ na dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Řekl to rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll.

Elektrárenská společnost ČEZ zvažuje, že v roce 2013 zahájí dostavbu dvou bloků Temelína. Minulý měsíc firma požádala ministerstvo životního prostředí o komplexní posouzení vlivu případné dostavby Temelína na životní prostředí. Posouzení je jedním z podkladů pro rozhodnutí o případné dostavbě jaderné elektrárny.

Přestavba Temelína je z hlediska ekologické a energetické politiky chyba, prohlásil Pröll. Podle něj se Rakousko plně zapojí do projednávání Procesu posouzení vlivu na životní prostředí (EIA).

Rakouským ekologům se nicméně Pröllovy protesty zdají nedostatečné. Podle místopředsedkyně strany Zelených Evy Glawischnigové je Pröllovo prohlášení zcela nedostatečné a vyznívá do prázdna, protože EIA nenabízí žádné zákonné možnosti na zastavení projektu.

Rakouští zelení považují nejnovější vývoj okolo Temelína za naprosté selhání politiky vládnoucí lidové strany, která místo pouhých populistických prohlášení měla České republice od začátku nabídnout alternativu k atomové energii. V Rakousku se 28. září konají předčasné volby.

Hornorakouská protiatomová organizace Atomstopp označila Pröllův protest za směšný, protože Rakousko sice odmítá atomové elektrárny, ale zároveň díky členství v EU finančně podporuje Evropské společenství pro jadernou energii Euratom.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek