Janáček v Royal Albert Hall

16.08.2008
čtk

Hudební festival BBC Proms v Londýně včera připomněl 80. výročí úmrtí světově uznávaného českého skladatele Leoše Janáčka. V rozlehlé Royal Albert Hall se uskutečnil koncert s ryze „janáčkovským“ programem. Zazněla Sinfonietta, Capriccio a Glagolská mše, díla z posledního skladatelova období, která vznikla v roce 1926. Londýnský Symfonický orchestr BBC řídil legendární francouzský dirigent a skladatel Pierre Boulez. Koncert v přímém přenosu vysílal Český rozhlas 3 – Vltava.

„Janáčkovský den“ začal v britské metropoli již odpoledne. Festivalové publikum mohlo zhlédnout animovanou verzi Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky i besedovat s dirigentem Boulezem. „Myslím, že Leoš Janáček představuje již relativně dlouhou dobu stálici na hudebním nebi. Jeho operní díla jsou trvalou a neustále s velikou pozorností obnovovanou součástí repertoáru nejvýznamnějších i méně významných operních domů na celém světě,“ řekl ČTK šéfdirigent orchestru BBC Jiří Bělohlávek.

Večerní koncert zahájila Sinfonietta, po níž následovalo Capriccio. Skladatel ho zkomponoval pro klavír levou rukou a dechový soubor z popudu levorukého klavíristy Otakara Hollmanna. Jako sólista se představil pianista Jean-Efflam Bavouzet.

„Je to skvělý zážitek, vynikající orchestr i dirigent. Tento program má Boulez vyzkoušený, protože jím začal jeho veřejně proklamovaný zájem o Janáčka v Paříži roku 2003,“ uvedl muzikolog a odborník na Janáčkovo dílo Jiří Zahrádka, který byl hostem dnešního přímého přenosu stanice Vltava. Podle něj díky nevšední interpretaci zazněly skladby moderně a nově. Večer uzavřela jedna z nejsvébytnějších skladeb světové hudby Glagolská mše, jež je zpívána ve staroslověnštině. Uvedena byla ve verzi, kterou rekonstruoval Paul Wingfield.

Třiaosmdesátiletý Boulez se k Janáčkovu dílu dostal teprve před několika lety. Loni s mimořádným úspěchem uvedl ve Vídni operu Z mrtvého domu. „Janáček je moderní. Zejména v posledních letech svého života byl velmi vynalézavý. Patřil k lidem, kteří byli vždy velmi originální, a vy musíte tu originalitu objevit,“ řekl Boulez v rozhovoru Českému rozhlasu. Letos na jaře tento neúnavný dirigent převzal na českém velvyslanectví v Paříži pamětní medaili Leoše Janáčka. Za vynikající interpretaci skladatelových děl mu ji udělila brněnská Nadace Leoše Janáčka.

Dnešní přímý přenos koncertu vysílaly rozhlasové stanice v řadě zemí světa. Prestižní londýnský festival BBC Proms, který začal 18. července a potrvá do 13. září, uvede příští čtvrtek ještě koncertní provedení Janáčkovy opery Osud za řízení šéfdirigenta orchestru BBC Jiřího Bělohlávka.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek