Slovenský prezident jmenoval dva nové ministry

18.08.2008
čtk

Ivan Gašparovič definitivně potvrdil návrhy premiéra Roberta Fica na změnu obsazení dvou ministerských postů. Z funkce ministryně zemědělství odvolal Zdenku Kramplovou, zástupkyni Mečiarovy Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS), a jmenoval jejího nástupce Stanislava Becíka. Novým ministrem životního prostředí se stal Ján Chrbet ze Slovenské národní strany, který nahradil odstupujícího Jaroslava Izáka.

O personálních změnách ve slovenském kabinetu se rozhodlo minulý týden. Už koncem července se začalo třást křeslo pod šéfem rezortu životního prostředí a premiér se nakonec rozhodl kvůli spornému přidělování dotací zástupce Slovenské národní strany Jaroslava Izáka vyměnit. Vedení menší koaliční strany pak odsouhlasilo, že ho ve funkci nahradí dosavadní poslanec Chrbet.

Ve čtvrtek pak Fico na návrh Mečiarovy strany rozhodl i o výměně v čele ministerstva zemědělství. Podle médií dosavadní ministryně Kramplová doplatila na sporné milionové dary pro vládní LS-HZDS, za které byla jako tajemnice strany zodpovědná. Sama Kramplová, kdysi blízká Mečiarova spolupracovnice, obvinění odmítá a tvrdí, že za jejím odvoláním stojí intriky jejího předchůdce Miroslava Jureni. Ten na horkém křesle ministra zemědělství skončil loni v listopadu kvůli údajné zodpovědnosti za kontroverzní převody půdy ve Slovenském pozemkovém fondu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek