Evropa vymírá, na změny je nejlépe připraven Island

22.08.2008
čtk

Z hlediska budoucího demografického vývoje je na tom nejlépe Island. Tvrdí to studie Berlínského institutu, která porovnala 285 evropských regionů. Současné demografické prognózy vycházejí z předpokladu, že Evropská unie ztratí do roku 2050 padesát milionů obyvatel.

Island dělá prakticky všechno správně, řekl šéf berlínského institutu Reiner Klingholz. Nejnovější studie německých vědců zkoumá, jak se Evropa připravuje na budoucí demografické změny.

Vzorem jsou skandinávské země, a zvláště pak Island. Úspěch jim podle studie zaručuje výkonná ekonomika, vysoká úroveň vzdělání obyvatel, silný podíl ekonomicky aktivních žen a starších lidí, a také vysoký přirozený přírůstek obyvatelstva.

Demograficky nejhůře připravené jsou jižní zemědělské regiony Itálie a Řecka nebo vybrané oblasti Rumunska, Bulharska a Polska. Tyto regiony trápí nízký počet narozených dětí, odchody mladých lidí do ciziny a s tím související stárnutí populace.

Mezi deseti demograficky nejhůře postiženými evropskými regiony jsou přitom i tři východoněmecká území Sasko-Anhaltsko, Chemnitz a Durynsko, které autoři studie považují za oblasti ve stavu ohrožení.

Česká republika se podle analýzy dokázala v posledních letech přizpůsobit nové ekonomické a sociální realitě a dotahuje se na některé méně výkonné západoevropské regiony. Podobně je na tom Slovensko a Pobaltí.

Němečtí vědci dávají těmto regionům větší naděje na úspěšnou budoucnost než oblastem bývalé Německé demokratické republiky, kde se i přes masivní subvence stále nepodařilo smazat rozdíly mezi západem a východem Německa.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek