Biskup v Řecku žádá oficiální uznání katolické církve

25.08.2008
čtk

Katolický biskup na řeckém ostrově Tinos v Egejském moři vyzval řecký stát, aby oficiálně uznal katolickou církev v zemi. Dlouholetý požadavek katolíků dosud úřady vždy odmítaly. V Řecku žije 98 procent pravoslavných křesťanů.

Bohužel velká část politiků, včetně ministrů, je (vůči katolické církvi) zaujatá, což pramení z velké nevědomosti, prohlásil prelát Nicolaos v rozhovoru pro deník Elefterotypia.

Katolická církev v Řecku má v Řecku postavení právnické osoby, žádný zákon ale neupravuje její vztahy se státem. Řecká pravoslavná církev není od státu oddělena.

V březnu 2005 v této otázce intervenoval papež Jan Pavel II., když žádal řeckou vládu, aby dala katolické církvi právní status, který jí chyběl a který by znamenal plné uznání jejích práv, jako je tomu ve všech zemích Evropské unie.

Biskup Nicolaos uvedl, že v Řecku žije nejméně 350.000 katolíků a v létě navštěvují zemi miliony katolíků jako turisté. Připomněl, že jeho církev má cenné kulturní dědictví, na jehož údržbu jí chybí prostředky.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek