Kvůli předsednictví má ČR dva nové mluvčí

27.08.2008
čtk

České zastoupení EU v Bruselu posílí kvůli předsednictví od září dva odborní tiskoví mluvčí. Zastoupení sdělilo, že to budou Jan Slíva a Radek Honzák, kteří mají zkušenosti v novinařině a působili v Bruselu. Česká mise v Bruselu nabírá pro nadcházející předsedání v EU i jiné pracovníky. Na přechodnou dobu se počet lidí na zastoupení téměř zdvojnásobí na 218.

Slíva bude jakýsi politický mluvčí, pracovat bude pro takzvaný Coreper II, což jsou vlastně velvyslanci členských států. Tento mluvčí hovoří též na summitech EU či na schůzkách ministrů zahraničí a bývá pro předsednictví označován jako velmi důležitý. Obvykle tuto pozici zastávají novináři z Bruselu, vždy to ale tak není. Do jeho agendy bude spadat například lisabonská smlouva, hospodářské a finanční otázky, spravedlnost a vnitro.

Honzák bude mít na starosti takzvaný Coreper I, v němž se scházejí národní experti na energetiku, dopravu, telekomunikace, zemědělství a podobně. Pro tuto pozici mluvčího je nutná velmi dobrá znalost projednávané legislativy v EU. Člověk na tomto postu není tolik vidět, ale novináři se s ním běžně radí o technických záležitostech a detailech legislativy.

Slíva působil jako dlouholetý zpravodaj AP mimo jiné v Bruselu, Honzák je bývalý zpravodaj Hospodářských novin v Bruselu a donedávna novinář bruselského deníku Europolitics. Naším cílem bylo získat pro předsednictví odborníky, mluvčí se zkušenostmi s Evropskou unií i tiskovou prací v Bruselu, uvedl Jan Vytopil, stálý mluvčí zastoupení, který zůstane v Bruselu i nadále bude pracovat. V Praze působí mluvčí vicepremiéra pro EU Michaela Jelínková.

České předsednictví začne za čtyři měsíce a potrvá půl roku. Česká republika bude tváří a koordinátorem celé EU. Praha převezme otěže od Francie.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek