Začíná 65. ročník festivalu v Benátkách

27.08.2008
čtk

Šedesát filmů se představí na 65. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Festival zahájí premiéra americké špionážní komedie Po přečtení spalte režisérské dvojice bratří Coenových.

O hlavní cenu, Zlatého lva, se uchází 21 filmů. Oproti minulým ročníkům není letos tak výrazně zastoupena hollywoodská velkoprodukce, americkou kinematografii zastupují hlavně nezávislí filmaři.

V Benátkách může znovu překvapit asijská kinematografie, která si v posledních třech letech vždy odnesla hlavní cenu. Týká se to zejména Japonska, které má v soutěži tři zástupce, z toho dva animované filmy.

Mimo hlavní soutěž se v mezinárodní premiéře představí snímek českého režiséra Bohdana Slámy Venkovský učitel. Film s motivem hledání lásky, přátelství a porozumění byl vybrán do sekce Venice Days (Giornate degli Autori), která je po hlavní soutěži nejsledovanější sekcí festivalu.

Benátský filmový festival oslavil loni už 75. výročí, počet skutečných ročníků se ale kvůli různým historickým peripetiím liší. Poprvé se tato prestižní přehlídka konala v roce 1932, kdy se jí zúčastnilo devět zemí.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek