Italská vláda změnila kvůli záchraně Alitalie konkurzní zákon

29.08.2008
čtk

Italská vláda schválila změnu zákona o konkurzech. Snaží se tak zjednodušit zachránu letecké společnosti Alitalia. Tzv. Marzanův zákon se používá v případech finanční krize ve významných italských podnicích.

Návrh Berlusconiho vlády umožňuje pozastavit účinnost antimonopolních zákonů. Pokud záměr vlády projde, může společnost Alitalia dohodnout prodej svého majetku na základě soukromých jednání a přitom dále pokračovat v činnosti.

Dosavadní zákon podnikání během konkurzního řízení neumožňuje. Změna urychlí také časový harmonogram plánovaných kroků, které současný konkurzní zákon umožňuje.

Prodej Alitalie trvá už skoro dva roky. Přes dřívější vážný zájem francouzsko-nizozemské společnosti Air France-KLM, jednání nikam nevedla. Důvodem byl odpor italských odborů, které však dnes tvrdí, že by se dohodě nebránily.

Konkurz Alitalie nyní směřuje k rozdělení letecké společnosti na dvě části. První převezme dluhy a bude nad ní vyhlášen bankrot. Do druhé části bez dluhů vloží 16 italských investorů jednu miliardu eur a zřejmě dojde ke spojení s konkurenční společností Air One. Drobné investory má podle zdroje obeznámeného se situací odškodněnit zvláštní fond.

Restrukturalizovaná Alitalia se zaměří pouze na krátké a středně dlouhé lety, změnší se počet jejích letadel a propustí 5000 až 7000 ze současných 20.000 zaměstnanců. Propuštění zaměstnanci by mohli najít práci v jiných státních podnicích nebo se budou moci zapsat do programů sociální péče, napsaly agentury AP a Reuters.

Pro přežití Alitalie budou důležitá jednání s odbory. Po ozdravení začne dopravce znovu hledat zahraničního partnera. Předpokládá se, že mezi zájemci s největší šancí na úspěch bude znovu Air France-KLM a patrně i německá Lufthansa.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek