Školní týden ve Francii bude trvat čtyři dny

01.09.2008
čtk

Školní týden ve Francii bude mít od letošního roku pouze čtyři dny. Opatření, které snižuje počet vyučovacích hodin z 26 na 24 týdně, je součástí nové školské reformy. Vláda hodlá také postupně snižovat stavy učitelů. Cílem reforem, které již loni představil francouzský ministr školství Xavier Darcos je úspora ve výdajích.

Učitelské odbory postup vlády kritizují a zpochybňují tvrzení, že neohrozí normální fungování škol. Ve Francii působí asi 900 tisíc učitelů. Letos jich ubylo 11 tisíc, hlavně na středních školách. V roce 2009 počet pedagogů klesne o dalších 13.500. Vláda přitom učitele nepropouští, ale podobně jako v jiných oblastech státní správy nenahrazuje pracovníky, kteří odcházejí do důchodu.

Rozdělení školního týdne funguje ve Francii několik desítek let. Doposud byl volným dnem čtvrtek. Nové opatření ruší vyučování v sobotu dopoledne a volným dnem se stává středa. Letošní školní rok začíná francouzským školákům v úterý 2. září.

Více volného času získají pouze žáci bez problémů s výukou. Těm bude doporučeno, aby se více věnovali zájmovým kroužkům a sportu. Opatření uvolní ruce učitelům, kteří se starají o děti zařazené do systému doučování. Získané hodiny se rozvrhnou do programů osobnější pomoci v rámci týdne.

Školy mají poměrně velkou volnost, kam doučování zařadí. Nejběžnější bude patrně jejich využití v odpoledních hodinách, kdy rodiče mnoha dětí jsou ještě v zaměstnání a kdy je zapotřebí pro ně zajistit nějaký program.

Systém školní přípravy funguje ve Francii i přes prázdniny. Koncem uplynulých letních mělo mnoho školáků možnost využít jakési školy v přírodě, kdy například koupání v moři se střídalo s opakováním francouzské gramatiky a aritmetiky. Programu se o letních prázdninách zúčastnilo 115.000 žáků čtvrtých a pátých tříd. Celkově do mateřských a základních škol ve Francii chodí 6,6 milionu dětí.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek