Kypr čekají rozhovory o sjednocení

03.09.2008
čtk

Na Kypru začínají pod patronátem OSN rozhovory mezi řeckými a tureckými politiky o sjednocení ostrova. Vůdce kyperských Turků Mehmet Ali Talat odhaduje, že dohoda bude uzavřena v příštích devíti měsících.

Kypr je rozdělen od roku 1974, kdy severní část ostrova obsadila turecká armáda, která reagovala na převrat, za nímž stáli kyperští Řekové snažící se o připojení ostrova k pevninskému Řecku.

V minulosti proběhlo pod hlavičkou OSN již několik neúspěšných kol rozhovorů. Současným jednáním dávají odborníci velkou naději na úspěch, protože v čele obou komunit nyní stojí umírnění politici, kteří mají zájem dlouholeté spory vyřešit.

Při slavnostním zahájení rozhovorů se sejdou nově zvolený prezident řecké Kyperské republiky Demetris Christofias a vůdce kyperských Turků Mehmet Ali Talat. Skutečné rozhovory začnou příští týden.

Řečtí a turečtí vyjednavači stojí před řešením řady sporných otázek. Hlavním bodem je politické uspořádání budoucí federace a klíč k sestavování vlády, palčivým tématem je rovněž řešení majetkových požadavků 250.000 lidí, kteří museli po turecké invazi nuceně opustit své domovy.

Rozdělený Kypr je neuralgickým bodem vztahů mezi Aténami a Ankarou. Na řešení má velký zájem i Evropská uniii, kam Kypr v 2004 vstoupil – bez turecké části. Rozdělený Kypr je jednou z hlavních překážek na cestě Turecka k členství v EU.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek