Španělsko hodlá zmírnit zákon o potratech

05.09.2008
čtk

Skupina expertů, kterou jmenovala španělská vláda, má do konce roku 2009 připravit liberalizaci zákona o potratech. Řekla to ministryně pro rovné příležitosti Bibiana Aídové. Žádné podrobnosti o chystaných změnách neuvedla. Přípravu zákona kritizuje opoziční Lidová strana.

Španělsko podle ministryně potřebuje seriózní, rozvážnou debatu na vysoké úrovni, ze které vyjde to nejlepší možné právní řešení. Není možné, aby žena, která se rozhode legáně přerušit těhotenství, měla problémy, řekla Aídová.

Nový zákon by měl ženám i lékařům garantovat základní práva a právní jistotu. Aídová také vidí mezeru v rozdílném průstupu autonomních regionů k potratům.

Španělsko dekriminalizovalo potraty v roce 1985. ejich počet se v minulém desetiletí zdvojnásobil. Španělské zákony umožňují lékařům provést potrat do dvanáctého týdne, pokud byla žena znásilněna, nebo do dvaadvacátého týdne, v případě znetvoření plodu. Dalším důvodem je ohrožení života matky během poroduv.

Téma potratů bylo minulý rok důležitou otázkou politických debat a předvolebních diskuzí, když policie několikrát zakročila na klinikách, kde se zákroky provádí. Nemocnice si stěžovaly, že je úřady šikanují.

Expertní skupina, která má návrh nového zákona připravit, se skládá z akademiků, gynekologů, právníků a zástupců ministerstva zdravotnictví, spravedlnosti a kanceláře premiéra.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek